Reteta cozonac pufos

Print Friendly and PDF

        Multa lume asociaza Craciunul cu mirosul de cozonac, scortisoara... din nu stiu ce motive, la mine pana acum nu a fost asa, dar sigur va fi de acum incolo. De ce?! Pentru simplul motiv ca mi-am luat inima in dinti si am facut cozonac pentru prima data in viata. O fi fost norocul incepatorului sau nu, dar mi-a iesit un cozonac asa cum imi doream. Da, cum imi doream, caci in tinereturile mele (spuse babuta hihihii), am mancat un cozonac facut de bunica nu stiu cui, o grozavie, insa pe vremea acea nu aveam eu treaba sa intreb de retete, apai sa mai si fac. Cu gandul la acel cozonac, am purces sa caut...si am gasit...
INGREDIENTE:
- 5 galbenusuri;
- 1 kg. faina (am luat de la lidl special pt. cozonac);
- 250 gr. zahar;
- 500 ml. lapte cu grasime 3,5 %
- 50 gr. drojdie proaspata;
- 1 lingura untura;
- 15 gr. sare sau o lingurita rasa
- arome
In primul rand se face maiaua: drojdia se dizolva cu putin zahar si lapte caldut, dupa care se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.
Intr-un castron se cerne faina, laptele se incalzeste si dizolvam in el  zaharul si zaharul vanilat. Galbenusurile se amesteca cu sarea si coaja de lamaie. Dupa ce am pregatit totul, adaugam in faina cernuta maiaua, laptele caldut si galbenusurile. Untura (fragezeste cozonacii) se topeste putin si asa calda se ung mainile mereu pentru a framanta, putin cate putin pana se inglobeaza toata. Aluatul se framanta bine de tot, pana devine elastic, aproximativ 3o min si il lasam sa creasca la cald.Intre timp facem umplutura.
ATENTIE:Temperatura sa fie constanta si sa fie cald.

UMPLUTURA:
- 3 albusuri (pot fi si 5);
- 40 gr. ciocolata cu lapte(sau de care va place);
- nuci dupa gust;
- 2 linguri cacao;
- 12 linguri de zahar.

Impartim aluatul in doua parti.
Luam o parte pe care o impartin din nou in doua, intindem fiecare foaie cu mainile, ungem cu umplutura si rulam.Astfel cele doua parti se impletesc si se pun in tava tapetata si le ungem cu galbenus.
Tot asa procedam si cu cea dea doua parte.
Acum ii lasam din nou sa creasca in tava.Cand si-au marit volumul ii bagam in cuptorul preincalzit la 180 grade . Se coc vreo 45 minute in functie de cuptorul fiecareia.
 Eu sunt incantata de aceasta reteta si sunt tare mandra de reusita mea hihihiiii ! Reteta o puteti vedea in imagini aici .


                                                             POFTA BUNA !




Comentarii

  1. Ce bine arata! O singuradata am facut dar minicozonacei pusin in forme de briose. De atunci nu am mai facut. Poate ma incumet si eu, multumesc de reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, daca mie mi-a iesit, cu siguranta la tine vor fi mai aratosi.Chiar mi-a placut reteta, mai ales ca la cozonac sunt mofturoasa (de fapt cam asa sunt eu,hihihiiii).Cu drag si abia astept sa-mi spui daca iti plac!Pup.

      Ștergere
  2. Wow!!! Ce pufosenii ai facut!!!! Sigur o sa-ti imprumut si eu reteta!!! Felicitari!!! Te pup :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai ce, numai altii sa imprumute, tu ce-ai avea ?! :))
      Multumesc draga mea, iar acum ai timp de framantat, asa ca da-i bice ! Pup dulce si printisorul ! :)

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Multumesc Simona si garantat e si foarte gustos ! :) Pupici.

      Ștergere
  4. chiar pufos! bravos...nu ma incumet!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coco, eu m-am incumetat dupa 10 ani de casnicie :)) ! Toate au un inceput, iar daca-ti place poti incerca macar o data ! Daca nu, trimit cu prastia ! :*

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Comentariul sa fie precum sufletul !