Tort de craciun- bradulet dragut

Print Friendly and PDF



       Anul trecut, am testat de sfintele Paste 2 torturi, au ramas pozele, n-am reusit sa postez. Ma gandesc sa nu repet figura si cu tortul facut de Craciun, desi am trecut in anul urmator, dar zic ca n-ar fi tarziu, nu ?!
Ca de obicei, eu ma trezesc sa testez retetele chiar in momentele in care ar trebui sa stiu exact ce iese si cum iese, insa eu probabil trebuie sa fiu contra vantului ! Nici de data asta n-am regretat :D !

      Blatul este super fain, nu trebuie insiropat si-l poti folosi dupa plac: fie ca blat de tort, fie ca blat de prajitura in tava maaaare, fie checulet ! Nu-i grozav ?! Crema....crema este excelenta , fiarta, foarte fina, se face repede si nu este ca cele clasice, o poti manca si goala precum budinca ! De acum incolo nu voi mai folosi alta reteta de crema fiarta !
Iata reteta !

Pandispan de ciocolata:
- cacao pudra - 0.5 pahar (de 240 ml.) - eu am pus cateva linguri, dar nu era concentrata
- apa clocotita- 150 ml.
- oua- 6 buc.
- zahar- 300 gr.
- ulei floarea soarelui- 120 ml.
- faina alba- 280 gr.
- praf de copt- 1 plic
Preparare: Se pregatesc toate ingredientele, zaharul se imparte in 2 boluri , cantitati egale (150 gr.), iar faina se amesteca cu praful de copt,insa eu praful de copt l-am stins  intr-un pic de lapte si l-am pus in compozitie.
Apa clocotita se adauga la cacao si se amesteca sa nu fie cocoloase.
Separam ouale si batem albusurile spuma cu cele 150 gr. zahar pus in ploaie pana se face tare cam ca la bezea.
Galbenusurile se spumeaza cu restul de 150 gr. zahar adaugand uleiul ca la maioneza pana se incorporeaza complet, dupa care adaugam apa cu cacao, putin racita.
La galbenusuri am adaugat albusurile batute spuma, praful de copt stins cu lapte si la final faina.
Turnam in tava tapetata cu ce doriti si se pune la copt la o temp. aproximativa de 180 gr., pentru vreo 40 min., pentru siguranta verificati si cu scobitoarea.


Crema de vanilie fiarta :
- 500 ml. lapte
- 100 gr. zahar
- 4 galbenusuri
- 40 gr. amidon
- pastaie vanilie sau esenta vanilie
Preparare:
Intr-o craticioara punem laptele cu zaharul si miezul de pastaie de vanilie la fiert pe foc mic. Amestecam un pic sa se topeasca zaharul.
Pana se infierbanta laptele, amestecam galbenusurile cu amidonul sa nu fie cocoloase.
Cand laptele face bule micute pe margine luam de pe foc si incepem sa adaugam cate o lingura lapte , pe rand la galbenusurile cu amidon, amestecand foarte bine pentru a nu se face omleta. Punem asa cam 10 linguri, amestecand continuu cu telul, dupa care putem continua turnand fir subtire.
Apoi punem amestecul de lapte cu galbenusuri inapoi pe foc mediu, amestecand continuu pana incepe sa se ingroase crema. In acest moment dam focul mic si amestecam pana are consistenta unei maioneze, n dureaza mult. Cand are consitenta dorita , luam de pe foc craticioara si o punem cu fundul in apa rece sa se raceasca, amestecand cu telul pana se racoreste. Daca nu folositi imediat crema, puneti o folie care sa vina in contact cu crema pentru a nu face crusta.

Crema ciocolata fiarta : 
-500 ml. lapte
- 100 gr. zahar
- 4 galbenusuri
- 40 gr. amidon
- 200 gr. ciocolata
- 40 gr. unt
- eu am pus aroma de menta in crema :D
Crema de ciocolata se prepara la fel ca cea de vanilie ,doar ca la final adaugam ciocolata ( topim ciocolata la baie de abur, cand e topita complet adaugam untul) si amestecam energic,
Atentie, cand am topit ciocolata cu untul aratau ca si cand s-au taiat, insa adaugat la crema nu s-a intamplat nimic, m-am temut sa nu taie crema, dar dupa cum vedeti este in regula.

Cred ca sunt cele mai fine creme fierte pe care le-am mancat pana acum ! Retetele sunt luate de pe internet, notate pe caiet, n-am stat sa mai caut sursa exacta.

PS. Un ghemulet simpatic va asteapta la giveaway ! Poftiti sa vedeti !

                         
                                                   SA AVETI POFTA !

Comentarii

  1. Ce bun ce bun! Ai papat doar tu de Craciun, nu ai aratat la nimeni. Hmmm fac si eu maine ceva .... cu muuuuuuulta ciocolata ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Alina, treaba e ca nu prea am apucat nici eu sa mananc !Am un sot care face "curat" la capitolul dulciuri ! :))
      Pai da, loveste-ma, fara mila.....las ca o sa fac si eu,dar nu azi,sac ! :P :*

      Ștergere
    2. Pai de ce zici asa? Nici vorba sa lovesc fara mila. Am si eu un motiv maine sa fac ceva cu ciocolata. Seara frumoasa!

      Ștergere
    3. Ei,am glumit, dar cand zici cuvantul magic, adica ciocolata, imi vine sa te ,,,,alerg :)) !Seara faina si tie !

      Ștergere
  2. Tare draguta forma! Imi place. Cred ca imi voi achizitiona si eu una.
    Esti o bucatareasa excelenta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Loredana,am forma de cativa ani si o singura data am mai "prestat" in ea,insa acum am copil si cu siguranta voi mai face!Am obiceiul sa achizionez cand imi place ceva,sa stiu eu ca am acolo :))
      Multumesc pentru aprecieri,insa in unele cazuri te ajuta si....forma de ex. :D !
      Pup fetele !

      Ștergere
  3. Am salivat cind am vazut felia de tort,
    se vede clar cit de fin ti-a iesit tortul si ce bine
    ca blatul nu trebuie insiropat ! Pup si eu dulce !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Geta de asta am am fost tentata sa probez si nu regret.Eu am facut combinatia pentru ca gasisem reteta de pandispan si am vrut musai crema fiarta la ea.Eu obisnuiesc sa notez retete ce imi par interesante si in timp le incerc.Daca ti-am facut pofta pune mana si-mi spui dupa cum a iesit ! :)) Pupici.

      Ștergere
  4. O, brad frumos, o brad frumos, ce creme fine aiiiii!! ;-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata taare frumos! Delicios sunt convinsa ca e ;) Si mie imi plac blaturile ce nu trebuiesc insiropate ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Paula, data viitoare sper sa-mi iasa si mai frumos ! :))
      Cu siguranta avem destule in comun ! :*

      Ștergere
  6. Arata delicios de bine .imi plac cremele facute in casa..nu acelea la pliculete pe care doar le amesteci cu lapte..Mi se par delicioase prajiturile facute in casa...Am observat ca ,de cand cu mancatul bio etc,din ce in ce mai multa lume se intoarce la prajiturile homemade...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mniam,mniam, chiar este ! Mie niciodata nu mi-au placut prajiturile din comert,facea mama mereu,apoi am urmat si fac eu. :) Nu sunt adepta trend-urilor si nici a spiritului de turma, nu "m-am intors" pentru ca nu "am plecat" :)).
      Te pup si zic sa incerci,o sa-ti placa,cel putin asa imi place sa cred.:*

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Comentariul sa fie precum sufletul !