Covrigi gustosi

Print Friendly and PDF
         Deoarece s-a potrivit ca 1 octombrie sa fie chiar intr-o zi de sambata, am zis sa incep aceasta luna cu ceva bun. Recunosc ca i-am facut acum ceva vreme, insa n-am reusit sa impartasesc cu voi. Sunt gustosi, foarte gustosi (noua ne-au placut mult) si poate va incumetati sa incercati.
         Ingrediente:
-500 g faina
-20 g drojdie proaspata (sau 1 lingurita uscata)
-40 g unt topit
-1 lingura zahar
-2 lingurite sare
-350 ml lapte cald
-bicarbonat de sodiu
      Mod de preparare:
Drojdia proaspata (cea uscata se amesteca cu faina) se freaca cu zaharul pana se dizolva , apoi se amesteca cu laptele caldut si untul topit si se toarna peste faina amestecata cu sare, in vasul pentru framantat.  Se framanta bine 10 minute, pana aluatul e elastic si nelipicios. In functie de faina, adaugam cateva linguri de apa sau faina (eu am fost nevoita sa mai adaug faina pentru ca aluatul era lipicios). Apoi se pune intr-un vas uns cu putin ulei, se acopera si se lasa la loc cald cam 3 ore ( pana se dubleaza volumul ).
Dupa acest rastimp se rastoarna pe masa de lucru si se imparte in bucati de 100 gr. (n-am cantarit, i-am facut cum mi-a venit la mana) din care se formeaza fasii lungi, cu mijlocul mai gros si marginile subtiri din care se modeleaza covrigii , se lasa pe masa de lucru acoperiti cu un prosop.
Intre timp se pune pe foc un vas cu apa, iar  cand apa fierbe punem cate o lingura plina cu bicarbonat de sodiu pentru fiecare litru de apa care-l avem. Luam covrigii si le dam drumul in apa cu o spumiera, cate unul sau doi, sa nu se incalece. Se scot dupa circa 30 secunde cu spumiera si se aseaza in tava tapetata cu  hartie de copt. Se presara cu sare si se cresteaza in partea inferioara (unde e mai gros) cu un cutit bine ascutit.
Ii introducem la cuptor, la 190-200 grade,cam 20-25 minute,pana se fac aurii.

Reteta o veti gasi cu imagini clare  aici.











                                         SA  AVETI  POFTA  SI  O  ZI  MINUNATA !

Comentarii

  1. mmm, par sa fie buni, dar "aici" nu mi se deschide, nu se intampla nimic.
    te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Gata Mariana,am remediat,nu facusem verificarea,multumesc mult ca mi-ai semnalat.Te pupic si eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Auuu, Beatrice, dar ce se intimpla, nu vad sa citesc nimic, sablonul de blog cu frunze maro-roscat e foarte frumos dar eu nu reusesc sa descifrez ce ai scris.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bea, arata super delicios covrigii si cum noua ne plac sigur vom incerca reteta. Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Geta,sa inteleg ca tu vezi doar sablonul?Acum eu sunt cea care nu intelege ce nu intelegi?!Hi,hi.....
    @Ramo,ma bucur,abia astept sa ne impartasesti daca iti plac,cum ti-au iesit.....Imbratisari.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce bine arata....deja imi plac si inca nu i-am gustat. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc endless isla si bine ai venit pe la mine.Sincer,abia astept sa reusesc sa-i fac din nou,mai ales ca de acum am si ajutor(mama).Te pup si te mai astept.

    RăspundețiȘtergere
  8. As vrea sa fiu si eu priceputa la bucatarie si sa fac pentru familia mea retete delicoase ca ale tale. Ai mei, saracii, cand le spun ca am incercat ceva nou, se uita la mine cu spaima. :) :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Amy,nu-s chiar asa priceputa,cat despre aluaturi,as zice ca am doua maini stangi.Nu sunt ei foarte aspectuosi,a fost prima data cand i-am facut,dar au fost gustosi.Eu zic ca daca esti indemanatica la alte lucruri minunate,vei fi si la cele din bucatarie,doar sa ai timp si rabdare(nici eu nu am mereu)Ai sa vezi ca le trece spaima,sunt convinsa.Te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere
  10. arata bine, deliciosi si apetisant de savurosi..:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt minunati, merita incercati ! La noi n-a durat o zi si s-au terminat :D !

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Comentariul sa fie precum sufletul !