Reteta sapun detergent

                 Ideea acestui sapun mi-a venit de la o colega de breasla, in sensul ca nu-mi trecuse prin cap sa topesc sapun si sa-l folosesc ca detergent lichid,desi aveam ceva sapun de casa primit.Alt ingredient preluat tot de la ea au fost si nucile de sapun care m-au incantat.Asadar m-am pus pe treaba,insa eu cum nu am prea multa rabdare in ultimul timp,l-am facut prin metoda la cald.
                Reteta mea este urmatoarea:
--400 gr.untura;
--100 gr.palmier;
--500 gr.floarea soarelui;
                   --137 gr.NaOH;
                   --300 gr.apa distilata;
--100 gr.nuci de sapun pulbere;
--sapun cu bila de bou bio(folosit pentru spalari grele);
--glicerina .
           Se prepara ca sapunul facut prin metoda la rece,dupa care se introduce la cuptor circa 40 min.cu capacul pus partial,iar cand are aspect sticlos(incepe de la exterior spre interior) si uniform,  scoatem si lucram repede  pentru ca se intareste.In acest moment am pus pudra de nuci de sapun in toata compozitia+glicerina si jumatate am pus in forme.In cealalta jumatate am adaugat sapunul cu bila da bou dat pe razatoare si l-am pus si pe acesta in forma.
         Astfel am facut un sapun(cel mititel din poza)pentru bucatarie ,iar cel mare pentru rufe.Personal am sa le utilizez in forma lichida.Pentru rufe am facut proba,insa la temperatura de 30 grade,dar  mai putin murdare si am fost satisfacuta.Urmeaza spalare la temp.mai mare si rufe mai "murdare"sa vedem cum se comporta.
       Oricum ,este un sapun  fin care face spuma si lasa un miros proaspat,hainele se clatesc bine,insa am folosit otet de casa(nu ramane mirosul de otet in ele).
                                             SA  AVETI  SPOR!

Comentarii

  1. Beatrice,sa-l folosesti cu spor!Eu inca n-am prins tainele acestui mestesug,asa ca sunt pe langa la retete de sapun.Dar daca tu zici ca-i bun,eu te cred.Te pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mamico, devii din ce in ce mai experta si mi-e tare drag sa vad ce iti iese din manute. Te-ai mai gandit cu magazinul ;)? Te pup cu drag si iti doresc sa ai o saptamana minunata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mie mi se pare fascinant ce iti iese din manute, Bea! Eu sunt foarte tentata sa ma apuc de sapunit de mai mult timp, dar inca nu mi-am achizitionat ustensilele si ingredientele necesare. Cand o sa ma pun pe treaba...sa vezi ce o sa te stresez cu intrebari, care sigur vor aparea pe parcursul procesului de fabricatie :-))) Si la tine pare asa de simplu totul!
    Va pupam pe amandoua grozav!
    A..si cand ai timp, poate ne impartasesti reteta ta de otet de casa :-).

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Oana,multumesc frumos,dar ai sa inveti.Te pupam si noi cu acelasi drag.
    @Ramo,pana la expert e muuulta cale,dar ma bucur daca iti place.Ma mai gandesc.Pupam si noi.
    @Lumi,te astept sa te pui pe treaba(sa ne laudam reciproc)hi,hi.Imbratisari.
    @Alina imi cer mii de scuze,am vrut altceva sa sterg si am facut pocinogul.
    Ori n-am fost destul de explicita,ori tu n-ai fost atenta,dar sapunul nu este facut din fulgi sau resturi.L-am facut cap coada prin metoda la cald.Oricum iti multumesc frumos si-mi cer inca o data scuze,chiar n-am vrut si nici n-aveam de ce.Pupam.

    RăspundețiȘtergere
  6. arata atat de bine sapunelul tau. cumde are culoarea aia? toate devin asa la cuptor.

    sieu am asa de multe de invatat de la tine xoxoxox

    RăspundețiȘtergere
  7. Uite cine nu are somn!Nu toate devin asa de la cuptor,cred ca are culoarea asta pentru ca trebuie lucrat repede si nu s-a omogenizat uniform praful de nuci,iar sapunul cu bila are o culoare usor verzui.De invatat ,invatam toata viata.Pupam dulce.

    RăspundețiȘtergere
  8. Wow Bea ce frumos este. parca vad ce bine spala avand in vedere ca l-ai imbogatit cu sapun cu bila de bou.
    Felicitari :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma bucur ca-ti place,insa nu este testat complet.Multumesc mult.Sa-l pupi pe bebe Vic din partea noastra.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariul sa fie precum sufletul !