Otet de mere

Print Friendly and PDF
                          Acest otet il prepar de ani de zile si il folosec chiar si la muraturi.Nu este greu de facut si se poate prepara si in cantitati mici,dar atentie ,de regula nu se foloseste decat anul urmator.
          Reteta este urmatoarea (pentru un borcan de 10 l sau butoias):

--200 gr.zahar sau miere;
--mere taiate cubulete sau coji de mere.
        Orice vas folositi, se umple  cu 1/2 mere si restul apa,adaugati zaharul sau mierea si acoperiti vasul cu un tifon dublu .Se amesteca apoi in fiecare zi,iar in momentul in care fructele se lasa la fundul vasului nu se mai amesteca ci se lasa sa se limpezeasca.Deasupra se va forma o ciuperca,aceasta dandu-i taria.Se lasa chiar si un an sau mai putin asa si se trage in sticle.Nu va panicati pentru ca si in sticla face ciuperca si sa nu puneti dopul inchis ermetic.
      Acest otet nu provoaca aciditate si este foarte sanatos.Nu este necesar sa puneti mere intregi,se poate face foarte bine si din cojile de mere curatate.La noi asa a inceput totul.
                                                        SPOR  LA  TREABA!
Cu scuzele de rigoare,vreau sa adaug urmatorul lucru:pentru a putea face mai mult otet,lasati-l cu ciuperca 2 luni,il trageti in sticle pentru ca oricum v-a face din nou(ciuperca) si puteti pune de alta portie.
                                     

Comentarii

  1. Bravo,Bea!Esti foarte parolista,vad!Reteta suna interesant,doar ca mi se pare cam mult sa astept un an.Poate imi trimiti si mie o sticluta sa-l incerc.Pup cu drag gospodina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult Oana,dar din pacate otetul se face incet.Ai uitat:incetul cu incetul se fabrica otetul?!Dar faci anul acesta pentru la anul si tot asa,prima data e greu,apoi merge de la sine.Imbratisez familia.

    RăspundețiȘtergere
  3. vai ce idee buna:) noi avem in fiecare an mere in camara si de obicei aruncam cu gramada ca nu apucam sa le manacam si se strica. cred ca am sa ma apuc de treaba... e drept ca dureaza mult dar satisfactia le final..... pupici la fete :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim, Bea. Eu am sa fac pentru la anu. Sa vedem insa unde-i gasesc gazduire :-).
    Cand ma gandesc ca pana anul asta ai mei au avut un mar in curte si se stricau fructele in pom...
    Te pupicesc! esti tare priceputa...

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim mult pentru reteta, Bea. O voi incerca si eu si voi face tot posibilul sa ma abtin pana la anul insa te anunt ce iese. Te pup cu drag si mai asteptam noutati despre Karina.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Deea ma bucur ca ti-am dat o idee buna si chiar e pacat sa arunci merele cand se pot folosi si altfel decat...mancate.Sa ai spor si va pupam.
    @Lumi,poate ai loc in camara?!Inerc sa dau idei,nu stiu daca sunt si bune,dar sa nu fie totusi la rece sa poata fermenta.Pupam fetele dulci.
    @Ramo,cred ca ar fi bine sa si incerci sa vezi cat este de tare,poate nu e nevoie chiar de 1 an,doar ca noi il lasam de la an la altul.Karina se urca pe dulap,deci am baiat nu fata.Te concuram.Pupam frumosii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumim pentru reteta, e usor de facut si foarte sanatos. As vrea sa pun si eu o tura la facut, dar e mai greu acum cu spatiul calduros, asa ca mai bine la primavara, cand poate sta in magazie.

    Toate cele bune

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu multa placere Simona,asta era si ideea,doar ca e neplacuta asteptarea.....Multumesc asemenea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Chiar ca e interesant, nu stiam cum se face exact.Multi pupici...de unde scoti atatea????

    RăspundețiȘtergere
  10. Mariana,nu e mare lucru si chiar merita.Mama face otetul de peste 10 ani,nu stiu unde a gasit reteta(intr-o carte ?!),deci pentru mine e banal si normal.Pe mine ma bucura sa stiu ca pot fi macar un pic de folos cuiva.Va pupam si noi cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cu reteta asta chiar m-ai lovit. Am avut multe mere, daca stiam .... am mai cautat dar nu am gasit ceva asa usor. propun un troc :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Te-am lovit rau?N-am vrut,pupam si trece.Ascult propunerea.Pupam si asteptam.

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte fain articolul Bea. Si foarte folositor. La anul cand voi avea mere mai multe (nu stiu ce au patit pomii tatei anul asta)cu siguranta ii spun mamei sa bagam o portie.
    :-*

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc Amy!La mine la tara intr-un an se fac mai mult,iar urmatorul mai putin.Nu stiu de ce,dar e important sa se faca.Sa aveti spor la anul.Pupam.

    RăspundețiȘtergere
  15. Si eu fac otet de mere de multi ani, am o reteta care contine si drojdie de bere, o sa incerc si reteta ta sa vad cum iese.

    RăspundețiȘtergere
  16. Geta am vazut si reteta pe care o ai tu,dar mi se pare mai simplu asa,poate si din obisnuinta.Oricum fermenteaza si de asta si cred ca nu mai e necesara drojdia(nu-i schimba gustul?).Sa ai spor,o sa vezi ca merita.

    RăspundețiȘtergere
  17. O nuca mica de drojdie la o cantitate de 10 - 12 Kg.nu schimba gustul, fermenteaza mai repede si imbogateste otetul cu vit B complex.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ai dreptate Geta,e prea putin pentru a schimba gustul,dar e si pentru ce-i ce n-au rabdare.Asa-i?hi,hi.Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  19. Nuuu, nu-i vorba de rabdare ci de gust si de compozitie ! Incearca macar o data sa faci si ai sa te convingi. Eu fac numai din mere intregi, toamna fac din Frumos de Voinesti si iarna din Delicios de Voinesti.

    RăspundețiȘtergere
  20. Am sa incerc si ca tine sa jucam in "prelungiri",hi,hi,hi.Te pup cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  21. Multumim pentru reteta! Pentru cei interesati, am scris un articol despre beneficiile otetului in alimentatie (url'ul este in semnatura). Puteti incerca un cocktail cu tenta de vara format din suc de grapefruit, o lingurita de miere si o lingura de otet. Eu personal mi-am cumparat pana acum otetul dar citind cat de usor se face... sigur voi incerca sa-l prepar singur.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariul sa fie precum sufletul !